OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HUN FØDTE GUD

På Marias tid var det dødsstraff for en utro kvinne. Det var en stor skam å bli gravid utenfor ekteskapet.


Kvinne Jødel.B.tid 4

BARE EN TENÅRING
Jesus, Gud sønn, ble født av en ung kvinne. I dagens målestokk er hun bare en ung jente – tenåring, nesten et barn. Mor til Jesus var ikke gift. Det er ikke så uvanlig nå til dags – en svanger ungjente får velge, enten å bære fram barnet eller å ta imot tilbud om abort. Hvilket skjema skal du fylle ut? Så enkelt og uformelt. Eller så kan hun skynde seg til apoteket for å kjøpe angrepillen. For et barn skal ikke ødelegge for fremtidige muligheter til utdanning og karriere osv. Nå til dags er det mange muligheter for å kvitte seg med et mulig barn…. Hadde Jesu mor levd i dag, tror du hun hadde valgt abort, eller kanskje foreldrene hadde forlangt det…?
Steingrunn, ikke helt (2)

DØDSSTRAFF
På Marias tid lød det dødsstraff for en utro kvinne. Det var en stor skam å bli gravid utenfor ekteskapet. Da risikerte en å bli utstøtt fra familie og sosiale sammenhenger, både mor og barn. Forresten, en skal ikke langt tilbake i tid før slike holdninger rådet her også, lausunge og skam.

Maria var forlovet. Forlovelse var en kontrakt, og et brudd på denne, for eksempel utroskap; om kvinnen ble gravid med en annen, ble regnet for ekteskapsbrudd. Slik var Marias situasjon. Steining, lød straffen.

 HUN SA JA
Likevel utfordret Herren Marias skjebne. En utrolig dristighet av Skaperen. Gud utfordret en ung jente til å bli mor til et guttebarn, som Han skulle være far for. Tror du hun forstod innholdet i en slik beskjed?

Selv i dag er det mange som ikke liker dette budskapet. Jeg tenker meg at Maria trodde Herren, mente at det kom til å bli hennes og Josefsførste barn. Ingen fare. Og i god tro sa hun, ja! Ja, for hun sa ja, Gud tvinger ingen, ikke slik jeg kjenner Ham. Men Han støtter mennesker til å si ja – – -.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En spennende tanke, tenk om Maria hadde sagt nei! Hvorledes hadde da verdenshistorien sett ut? Tenk at en 15 år gammel jentes ja har preget og forandret hele verdenshistorien. Tror du hun ante konsekvensene selv, neppe!
Hva sa hun egentlig ja til? Jo, å føde et barn. Er ikke det ganske vanlig det da? Det er jo et slikt ønske de fleste kvinner bærer i seg. – – Kunne det da være så fascinerende?

 KONSEKVENSENE
Marias ja, hadde konsekvenser for flere enn henne, for foreldrene, familien, svigerfamilien og ikke minst Josef, forloveden. Han visste godt at han ikke var faren. Hun førte skam over ham og familien hans. Drepes, skulle hun med rette – hevn, æreskrenkende.

Gud overlater Maria til det forferdelige, nemlig å måtte fortelle om barnet i magen til forloveden. Jammen måtte hun være modig! – Eller fikk hun kraft fra Herren? En kombinasjon? Det står ikke skrevet noen steder.

SKILLSMISSE?
Josef ble selvfølgelig sint, ja, jeg tror det rørte seg ganske sterke krefter inni ham når det gikk opp for ham hvilken beskjed han hørte fra Marias munn. For en stolt og rettroende mann måtte dette være hans undergang. Et hån mot hans ansikt, ære og verdighet. Selvfølgelig måtte han ha lov å stikke av. Den ”retten” har menn gjennom alle tider hatt og mange har brukt den.

For å forsvare sin uskyld burde han ha brakt henne til torgs og stilt henne fram for spott og spe. Messet ut med høy røst hvilken hore hun var! Heldigvis eide han så respekt for Maria at han gjorde ikke det. Men han bestemte seg for å heve forlovelsen som rett og rimelig. Han ville gjøre det i all stillhet, skammen måtte hun bære selv! Men som vi alle vet sendte Herren en drøm til Josef for at han skulle våge å snu. Den drømmen våget Josef å stole på, og bar skammen sammen med Maria. Jeg tror ikke det var en enkel oppgave!

 JULENS BEGYNNELSE
J
a, dette er julens begynnelse, et ja, fra to unge mennesker. Juleevangeliet kjenner vi da alle, ikke sant? At Maria og Josef kom til Betlehem, der det ikke fantes herberge til dem…. Jovisst kunne de funnet et sted å overnatte! Men skikken tro, hadde man familie på stedet skulle en holde seg til dem. Josef hadde all familien sin der! Så de burde være sikret husrom. – Skikken lød slik; at en skulle ta imot og huse folk, for det kunne jo være en Herrens engel. Men Maria og Josef kunne aldeles ikke være Herrens engel, det visste jo familien.

Josef som beskyttet gravide Maria, oste av skam for hele slekten! Slike folk kunne de ikke ha innomhus og la dem menge seg i fellesskapet! Derfor tror jeg at det ikke fantes husrom for dem.

Tenk deg, fortvilelsen, oppgittheten og sinnet som måtte vokse fram i Josef. Han ble rett og slett avvist av hele slekten, til slutt henvist til en stall. Skjøvet ut i mørket og kulden. Alt for Maria og den store magen hennes sin skyld. Tror du han kjente glede over denne kvelden? Neppe – -.

 UVISSHET
Tenk deg hva Maria måtte føle. Alt sammen måtte jo være hennes skyld, for hun sa ja, den gangen. Og siden Josef gikk over til hennes side hadde hun en uskyldig mann med seg. Kunne dette være Herrens vilje?

I denne ensomheten og forlattheten som begge er kommet opp i, fødes Jesus. Gud overlot fødselen av verdens konge til en hjelpeløs ung, uerfaren mann som fødselshjelper. En ung kvinne vrir seg i smerter i en skitten stall, hvor dyrene står og puster, tygger drøv og gjør sitt fornødne. Der i skitten må hun føde sitt førstefødte barn…….

Hva tror du hun tenker, mens hun lar den nyfødte suge brystet? Josef sitter i halmen og stirrer fortvilet framfor seg. Begge vet: etter loven skal ikke en mann komme nær en fødende kvinne. Hun er uren i 40 dager. De er utvist av familie og oppholder seg flere dagsreiser hjemmefra. Er du der Gud?
Hyrde 4

HIMMELSK SVAR
Ja visst! Herren varsler gjeterne ute på marken. Lavstatus gruppen. Der fantes mange uekte barn og yngste barn som det ikke var ”rom for” hjemme. Gjeterne varsles om det store som er hendt. Og deres nysgjerrighet fører dem til stallen. Tenk deg for et himmelsk svar de kom med til Maria og Josef…….

Maria gjemte ordene i hjertet.
Kvinne.Jødisk.B. tid. 2

 Teksten er tatt fra boken: «Jeg sa ja”
Skrevet av Ellen Espeland
gitt ut på Lunde forlag.