Fra svarpanelet hos jesusnett.com

SAMBOERE
Spørsmål:
Jeg er ei jente på 19 år. Har vært sammen med en gutt siden vi gikk på ungdomsskolen. Nå vil vi gjerne flytte sammen. Vi vil gjøre det for å bli godt kjent før vi gifter oss. Hva mener dere om slik samboerskap?
Trude
Svar:
Hei, Trude. Fint å høre at du har funnet en kjæreste som du har lyst til å satse på. Jeg regner med at dere allerede har lært hverandre mye å kjenne. Det er viktig! Vennskap ligger alltid i bunn av livslange forhold.
barland-oyvind

For meg er bibelen en rettesnor for livet. Bibelen sier ikke noe om samboerskap/ekteskap konkret, men holder fram samlivet mellom mann og kvinne som en pakt, inngått i offentlighet og designet for å vare hele livet. I disse rammene ønsker Gud å la sine barn utfolde seg seksuelt.

Det som er viktig å holde fast ut fra bibelen er at alle samliv er ment å være livslange, og da må vi legge en skikkelig grunnmur. En grunnmur av tillit, vennskap og respekt.
Min erfaring er at så snart det seksuelle samlivet begynner, får dette så mye fokus at vi ofte blir blendet for andre sider ved samlivet. Følelsene kan bli så sterke at vi ikke ser mangelen på felles interesser eller små tillitsbrudd som noe problem. Dermed bygger vi huset med en utrygg grunnmur. Bedre er det da å utvikle vennskapet, tryggheten og tilliten i begynnelsen, og la det seksuelle komme etter hvert.
Jeg sier ikke at det ikke er viktig å finne ut om man fungere på dette området også. Jeg sier heller ikke, som noen, at så lenge alt annet fungerer vil det seksuelle også fungere. Jeg tror det er lurt å lære hverandre å kjenne før man gifter seg. Men å bo under samme tak innebærer fullt samliv på alle områder. Da tror jeg det er like greit å vente litt for å gi tid for ekteskap.

Jeg og min kone er glade for at vi satte en dato for giftemål tidlig. Først holdt vi det for oss selv. Og dermed kom forholdet vårt inn i et nytt modus. Det ble liksom mer alvorlig. Etter hvert gjorde vi det offentlig og bygde det opp til en fest. I ettertid (20 år) ser vi at denne måten å gå inn i et fullt samliv på var bedre for oss, enn om vi bare hadde flyttet sammen

rose