Kirkespir 1

KIRKEN

I Den norske kirke kalles søndagen 15. januar for 2. søndag i åpenbaringstiden. Prekenteksten er fra Matt.3,13-17.

JESUS BLIR DØPT

«Da kom Jesus fra Galilea til Johannes ved Jordan for å bli døpt av ham. Men Johannes ville hindre ham og sa: «Jeg trenger å bli døpt av deg, og så kommer du til meg?» Jesus svarte: «La det nå skje! Dette må vi gjøre for å oppfylle all rettferdighet.» Da lot Johannes det skje. Da Jesus var blitt døpt, steg han straks opp av vannet. Og se, himmelen åpnet seg, og han så Guds Ånd komme ned over seg som en due. Og det lød en røst fra himmelen: «Dette er min Sønn, den elskede, i ham har jeg min gled
                              

 

ELVEN

Dagkart.Israel.ens tekst handler om noe som skjedde ved Jordanelven. Den har utspring i Hermonfjellene, og renner gjennom den jordanske Riftdalen via Genesaretsjøen i Galilea i Israel. Den renner sørover til den stopper i Dødehavet, som ingen elver renner ut fra. Den er 251 km lang.

 

Ved elvebredden
Ved elvebredden sto det en underlig mann, kledd i kamelhårkappe med lærbelte om livet, og som livnærte seg med gresshopper og villhonning. Navnet var Johannes med tilnavnet Døperen.

Han forkynte og fordømte fryktløs all synd hos høy og lav og kalte til omvendelsens dåp. De kom til han i hopetall og lot seg døpe i det de bekjente sine synder.

Jesus kom
En dag ble alt helt annerledes. Jesus av Nasaret kom. Om Johannes hadde hørt om han eller han der og da forsto at her kom det slett ingen mann som trengte omvendelse og dåp. Den gjaldt syndere. Her kom en uten noen synd å bekjenne. Derfor vegret Johannes seg. Da Jesus insisterer, lot han det likevel skje.

Syndebæreren
Det som deretter skjedde viser hvem han er. Jesu oppgave kommer tydelig til uttrykk dagen etter, da peker Johannes på han og sier: «Se, Guds lam, som bærer bort verdens synd!». (Joh.1,29)

Vår dåp
Vår dåp er helt annerledes. Den ble innstiftet av Jesus på Kristi himmelfartsdag. Den er et nådemiddel, det vil si at ved dåpen formidler Gud sin nåde. Når vi ble døpt opprettet Gud en nådepakt hvor han lover uavbrutt nåde og evig liv

Døpefont 1

73%
Dåpen står sterkt i det norske folk. 73% er døpt som barn, du også? Du hverken husker eller forsto hva dette gikk ut på, men se her:

Du ble født inn i en syndig menneskeslekt med synd, arvesynd kalles det. Nå har altså Gud ordnet det slik at ved dåpen lukker han oss inn i Guds rike. Slik er Dåpen et Nådemiddel. Dette ble mulig fordi Jesus ved korsdøden sonet for alle våre synder.

Ditt valg
Du er blitt et ansvarlig menneske som tar dine egne valg og må ta følgende av det. Har du valgt bort Gud? Da skal du vite at han står ved sin pakt. Vend om å velg Gud, han venter på deg! Vær ikke redd Jesus har båret bort alle dine synder.

Ver ikkje redd
Ver ikkje redd! Du har ein Frelsar
som kjøpte deg til Gud med blodet sitt.
Kvar ein som kjem, han varmt velkomen helsar.
Guds barn du vert, eit evig liv er ditt.

Ver ikkje redd! Di synd er sona,
di gjeld betalt og Jesus leid din død.
For Kristi skuld du kvila kan og vona.
Han sjøl di rettferd er og livsens brød.

Ver ikkje redd! For faderhandi deg verna vil,
den armen fast deg held.
Han skal deg losa til du stend på strandi,
for Kristi verk i tid å æva gjeld.

Ver ikkje redd for framtidsdagen,
for solefallet og di siste stund.
Din Frelsar fører deg til livsens hagen,
der du for evig stend på sikker grunn.

Kristus, du er alt vi trenger,
du må ikke fra oss gå.
Skal vi vandre veien lenger
må du ved vår side stå.

Herre Krist, du til oss kommer
når det kvelder her på jord.
Tar oss til en evig sommer,
til den klarhet hvor du bor.
Trygve Bjerheim.