FERIESTEDET   FRISTEDET.
Som barn og ungdom var vi så ofte som mulig på «øyane» om sommeren. Det betydde øyene utenfor Brevik.
Der var vi og badet, fisket og så på jenter «hele» someren, en av kameratene sa at han ikke ville ha bil men båt så han uhindret kunne tøffe rund på «øyane»
Ett av mine første besøk var på Bjørkøya.  Der ferierte jeg samme med mamma, pappa og søster på Skogly pensjonat.

16.Telemark 2
Øyriket i Langesundfjorden.

IMG_20170718_165925
Skogly pensjonat
Sist sommer var jeg tilbake på Bjørkøya sammen med Håkon, barnebarnet vårt.  Miner dukket opp: Pappa som slo en annen i badminton «enda han var lege», den gode maten, nattbading, fiskeplassen hvor jeg «alltid» fikk fisk, kjærlighet og kjærlighetssorg.
Da jeg ble kristen var jeg med på flere leirer som Indremisjonen hadde på pensjonatet. Senere leide kamerater og jeg hytter der. De ble leid ut av Herøya arbeiderforening. Hyttene var først og fremst beregnet på medlemmer. En av kameratene var medlem av  foreningen
Stjerne 2

JEG, EN FORFATTER? Nei, ABSOLUTT IKKE.
Å kalle seg forfatter, passer ikke, men forteller er jeg vel.
Jeg har lenge ønsket å skrive historien om Sangkameratene, og endelig er den her.
 27 år reiste noen sangglade gutter fra Skien vidt og bredt i Norge med sang og vitnesbyrd om Jesus. Vi deltok også i radio og tv.
Slik skriver Nils Tore Andersen om oss.

 Nils Tore Andersen 5

Sangkamerater innenfor to permer
I min ungdomstid i 60-årene var det en sanggruppe som betydde mye for arbeidet rundt om på bedehusene i Telemark og deler av Vestfold, – det som i sin tid var Langesundsfjordens Indremisjonsselskap.

 Sanggruppen, som bestod av menn i sine beste aldrer, deltok på ulike møter, aksjoner og stevner. De var populære og samlet mange mennesker hvor de enn deltok. To plateinnspillinger fikk de også med seg. Sang- og musikklivet stod sterkt i Langesundsfjordens Indremisjonsselskap i 50, 60 og 70 årene. Et betydelig antall kor og strengemusikklag ble dannet. Noen ble bedre kjent enn andre.

 Sangkameratene var en slik gruppe som nådde langt og også utenfor indremisjonens egne grenser. Det var Tormod Dalene som ledet gruppen,
 inntil han ble drept i en trafikkulykke. Sangkameratene virket i tidsperioden 1957 til 1984 og var til stor velsignelse.

Nå har Rolf Ruud, som selv var med i Sangkameratene en periode, samlet minner og sangtekster i en liten bok på godt og vel 100 sider.

 Her er tekstene til de mest populære sangene, omtale av predikanter som ofte var sammen med Sangkameratene på ulike aksjoner. Her er også presentasjon av noen av medlemmene. Reiseruter og ulike begivenheter er beskrevet. Boken er på mange måter en minnebok fra en annen tid i norsk indremisjonshistorie og med sine mange sangtekster og bibeltekster også en oppbyggelsesbok.
Nils Tore Andersen

Boka kan bestilles hos Normisjon, Lundegata 15, 3724 Skien   region.telemark.@normisjon.no  Tlf.  35522878.  Pris: 240.

SKB 5. 2

Stjerne 2