P.E.
Herren er min hyrde
Einar Lundby om
Salme 23.

Vi har nok ofte hørt om Guds løfter, det vil si lovene som hersker i Guds rike og som gjelder alle Guds barn om de vil innrette seg etter dem. Mange kristne kjenner disse lover av teori – men dessverre så altfor få prøver dem i praksis.

Derfor har også mange kristne så altfor lite å fortelle om disse løfters usvikelige sikkerhet.
En gammel kone jeg ofte besøkte, tok alltid fram Bibelen til meg for at jeg skulle lese et av Guds løfter for henne.
De var alltid understreket med rød blyant og ved de fleste av dem stod det i margen: P.E. «Hva betyr det at du har satt P.E. i margen så mange steder?» sa jeg. Jo, det betyr «Prøvet og Erfart» det,» sa kona.

Kan vi sette P.E. i margen ved mange av Guds løfter? Hvis ikke, skyldes det at vi enten ikke har prøvet dem eller at vi har prøvet dem på gale forutsetninger. Et løfte består nemlig ofte av en betingelse og en  følgesetning. Dersom du gjør det og det, så vil jeg gjøre det og Hyrdstav 3
Er Herren din hyrde, skal du ikke mangle noen ting. Likevel hører vi mange som sukker oppgitt: Jeg har da også villet ha Herren til hyrde. Men han har skuffet meg så ofte. Jeg mangler nær sagt alt mulig – kanskje nettopp fordi jeg stolte på Gud og lot mine egne sjanser gå fra meg. Men kanskje kommer det av at du ikke har oppfylt betingelsene rett?

Hva står det da i betingelsene? At Herren er min hyrde: Vi skal jo lese Bibelen akkurat som det står, tro det som det står, det vil si, innrette oss etter det som det står, så skal vi også få oppleve det som det står.
Men vi mennesker, vi forandrer gjerne litt her og der – ettersom det smaker oss – og så blir resultatet deretter med tvil og skuffelser og ulykke.
Hva vil det da si at Herren er min hyrde? Jo, det vil si at du står i samme forhold til Ham som lammet til sin hyrde., slik som forholdene var i Jødeland på den tid.
Det vil si at du ikke eier deg selv eller bestemmer over deg selv. Det er en annen som eier deg og derfor også har ansvar for deg – om du ikke løper fra ham.

Hyrden bestemmer over lammets liv, også dagen for dets død. Han bestemmer når det skal vekkes og gå ut av folden og når det skal holdes inne. Hvordan er det med deg? Han vet om veien Han skal føre deg for at du skal kunne ligge i «grønne enger» og finne «hvilens vann.»
Ligger du i «grønne» enger eller ved «hvilens vann?» Kanskje det er nettopp det som gjør deg så bitter og urolig – at du savner både innholdet og hvilen i ditt kristenliv?
Men har du da latt Herren lede deg? Eller har du mast gjennom dagen uten å akte verken Hans ord eller Hans vink? Har du kanskje løpt foran Ham, like forbi en grønn eng og vann der du kunne finne hvile? De ligger ikke akkurat langs allfarvei, hvor alle gnager og alle bråker. Kanskje ligger de nettopp på baksiden av den bratte, steinete åsen Han nå fører deg oppover – om det da er Herren som leder deg.

Kanskje har du ikke fulgt så tett etter din Herre at du har kunnet høre Hans rop, og så har du gjort et sprett opp i en kløft hvor du så noen ekstra saftige strå. Kanskje du kjørte deg fast der og ligger med et brukket ben og er forferdelig bitter på Gud.
Men Herren var ikke din hyrde da! Kanskje har du streifet på egenhånd på villsomme veier, hvor ingen hyrdetone kan høres, og så har lurende udyr revet og skambitt deg. Det ville aldri skjedd om Herren hadde vært din hyrde. Men husk: Han er ute og leter etter deg.

Rop til Han finner deg. Han har råd for revet skinn og brukne ben. Det er Hans spesialitet. Følg Ham så siden – hakk i hæl – gjennom Ordets og Åndens påminnelser. Han vet om de grønne enger og vann der du finner hvile. Dit skal Han føre deg – om Han får være din hyrde.

Einar Lundby 1.
Einar Lundby. 1884-1978.
Lundby var lege, sjelesørger og forfatter.
Sammen med legen Gordon Jonsen
etablerte han Sjelesorginstituttet i Modum