DET HANDLER OM MENNESKESYNET 

Hans Tore Løvås 1
Ved Hans Tore Løvaas.
Les mer

 I boka «Øyet og horisonten» skrev Ivar Asheim:
«Først kristendommen brakte troen på hvert menneskes umistelige verdi, og skapte med sin anvisning av og sin omsorg for syke, vanskapte og døende likefrem et kulturskifte, begrunnet i første omgang med barmhjertighetstanken, etter hvert også med henvisning til den bibelske forestilling at alle mennesker, ja endog et foster, er formet i Guds bilde.»

Vår kultur
Når det i vår vestlige kultur skjer en rask sekularisering og frafall fra de kristne røttene, så blir det også et gradvis kulturskifte i synet på fosteret, på de som er psykisk utviklingshemmede, på gamle og døende, på andre raser, på rom-folket o.s.v. Det er det kristne menneskesynet som skapte et positivt kulturskifte i sin tid. Nå fører frafallet fra det kristne menneskesynet til et negativt kulturskifte.

Rettssaken
Også i den pågående rettsaken mot Behring Breivik er det menneskesynet det handler om. I Vårt Land så langt tilbake som 24. april 1999 stilte man spørsmålet: ”Hvilke terskler må et menneske overstige for å drepe?
Vi har snakket med en som har forsket i kriminologi, en psykolog, en rettspsykiater og en fredsforsker: De er enige om en ting: Om vi slutter å se på andre som, mennesker, kan vi drepe”.
Behring Breivik brukte lang tid på å trene mentalt på å gjennomføre udåden blant annet ved bevisst dehumanisering av dem han hadde definert som fienden.

Den jødiske filosofen Emmanuel Levinas sa:”Der hvor den andre mister ansiktet sitt, der er volden mulig.”. Dette viser hvor viktig det er med menneskesynet.

Skapt i Guds bilde
Vi er skapt i Guds bilde. I Salme 8,5-6 står det ”Hva er da et menneske – at du husker på det, et menneskebarn – at du tar deg av det? Du satte ham lite lavere enn Gud og kronet ham med herlighet og ære.”

Kjærlighetsbudet
Skal vi unngå å havne i dehumanisering så trenger vi stadig å vende tilbake til det dobbelte kjærlighetsbudet: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din kraft og av all din forstand, og din neste som deg selv.».

Jesu ansikt
Vi trenger å se inn i Jesu Kristi ansikt og ta imot Hans kjærlighet og dernest på ny og på ny vende oss til hverandre og se hverandre med respekt fordi vi alle er skapt av Gud og elsket av Gud.

Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingre,
    månen og stjernene som du har satt der,
          
 hva er da et menneske – at du husker på det,
     et menneskebarn – at du tar deg av det?
          
     Du satte ham lite lavere enn Gud
   og kronet ham med herlighet og ære.

 

Fra salme 8.